Proef Heist!

Recepten met lekkere streekproducten

In november 2016 was het Week van de Smaak. Tijdens deze smakelijke week maakten de leerlingen van het Centrum voor Deeltijds Onderwijs heerlijke hapjes die je kon komen proeven aan De Bus. De leerlingen gingen de uitdaging aan om de proevertjes te maken met streekeigen producten van Proef Heist. Wil je nog eens nagenieten van dat lekkers? Ga dan zelf aan de slag!

Muffins met yoghurt

INGREDIËNTEN
voor 12 stuks (bodem 50 mm, hoogte 25 mm)
250 g bakmeel
7,5 g bakpoeder
1 ei
80 g suiker
50 g bruine suiker (graeffe)
20 g vanillesuiker
75 ml koolzaadolie
150 ml boerenyoghurt (volle yoghurt)
125 g rode of bosbessen of andere smaakmakers zoals
chocolade, …
2 el amandelschaafsel

BEREIDING
Zeef het bakmeel boven een kom. Voeg het ei, de suiker, de vanillesuiker, de olie en een mespunt zout toe. Schenk langzaam de yoghurt erbij en klop met een vork tot een glad beslag. Ris de bessen van de takjes. Schep de bessen door het beslag. Zet de cakevormpjes in de holtes van een muffinbakplaat en verdeel het beslag erover. Bestrooi met het amandelschaafsel. Bak de muffins in een voorverwarmde oven bij 170 °C in 20 minuten goudbruin. Laat ze op een rooster afkoelen en bestrooi vlak voor het serveren met een beetje poedersuiker. Tip: vervang voor lactosevrije muffins de yoghurt door kokosmelk of geiten- of sojayoghurt.

Bonne femme soupe

INGREDIËNTEN
3 l kippenbouillon
400 g droge witte bonen
2 dikke uien
2 teentjes look
1/4 knolselder
1 stengel prei
1 bouquet garni
2 dl room
boter (of olijfolie)
De afwerking
diverse bonen uit blik (kunnen ook linzen zijn)
100 g chorizo in blokjes gesneden

Week de bonen een nacht in koud water. Bereid een keteltje kippenbouillon, of ontdooi een stevige portie.

BEREIDING
Smelt een klontje boter in een soepketel of gebruik wat olijfolie. Pel de uien en snij ze grof. Stoof ze in de hete boter. Snij het donkerste loof van de prei. Snij de stam overlangs in twee en spoel alle restjes aarde of zand vantussen de bladeren. Verdeel de groente in grove stukjes en gooi ze bij de uien. Kneus de tenen look, verwijder de pel en laat ze meestoven. Schil het stuk knolselder. Dat gaat extra makkelijk als je daarvoor een gekarteld (brood)mes gebruikt. Snij de knolselder in dikke schijven en vervolgens in dobbelstenen. Stoof de stukjes knolselder in de pot met ui en prei. Roer regelmatig, zodat de groenten niet kleuren. Giet de geweekte witte bonen door een zeef en doe ze bij de gestoofde soepgroenten. Verzamel een flinke portie kruiden om er een kruidentuil van te maken. Bind de laurier, de tijm, de rozemarijn en het bonenkruid stevig vast. Gebruik voldoende touw, zodat de kruiden enkel smaak afgeven, en geen taaie blaadjes verliezen. Doe het bouquet garni bij de stovende groenten en schenk er de kippenbouillon bij. Plaats het deksel op de pot en laat de soep een uurtje pruttelen op een zacht vuur. Controleer of de witte bonen gaar gekookt zijn.

Vis de kruidentuil uit de soepketel en laat de staafmixer op volle toeren draaien. Mix de soep glad. Giet ze door en zeef zodat enkel een fluwelige soep overblijft. Gebruik een pollepel om de soep doorheen de zeef te wrijven. De droge pulp van de bonenvliesjes en de groenten gooi je weg. Schenk de room in de soep en verwarm ze op een zacht vuur. Proef en kruid de soep naar smaak met peper van de molen en wat zout. Voeg de op smaak gebrachte bonen of linzen en de gebakken chorizoblokjes toe.

Konijn Serafijn

INGREDIËNTEN
ingrediënten voor 4 stuks
4 konijnenbillen
1 flesje Serafin donker
200 gr sjalotten
80 g bruine kandijsuiker
200 gr gedoogde abrikozen
50 gr verse boter
150 gr bloem
3 dl gebonden kalfsjus
1,2 kg witloof
1,2 kg bloemaardappelen
200 ml karnemelk

BEREIDING
Het konijn
Was de konijnenbillen in koud water en dep goed droog. Wentel deze vervolgens in gekruide bloem. Bak de bebloemde billen goudbruin in boter en leg deze in een ovenschotel. Bak in dezelfde pan de, in ringen gesneden, sjalotten en deglaçeer met de Serafin donker. Voeg de kalfsjus en de gedoogde abrikozen toe. Breng de saus op smaak en giet over de konijnenbouten. Dek de ovenschotel af met zilverpapier en zet in de oven gedurende 75 à 90 minuten op een temperatuur van 160° C.

De witloofstoemp
Aardappelen schillen, koken en opbloemen. Witloof van de harde kern ontdoen en bakken in boter. Let op: kruiden als het witloof volledig gebakken is (anders komt er vocht vrij en krijg je het witloof niet bruin gebakken. De aardappelen samen met gebakken willoof, boter en karnemelk opwerken tot een puree.

 

Contact

Dienst Cultuurbeleid
Kerkplein 15, 2220 Heist-op-den-Berg
Tel. 015 23 88 15,
mail cultuur.heist@heist-op-den-berg.be

Openingsuren

Ma: 9 – 12 uur en 13.30 – 19 uur
Di, wo, do: 9 - 12 uur en 13.30 - 16 uur
Vr: 9 - 12 uur